Vloerverwarming of een conventionele radiator?

Vloerverwarmingen zijn bezig met een opmars om de conventionele radiator te vervangen, maar hoezo? Met een vloerverwarming verwarm je als het ware alle hoeken van je kamer, wat bij een conventionele radiator niet mogelijk is doordat het een vaste plaats heeft waar er warmte vandaan komt!

 

 
 

Wat is een vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer is ingebouwd. In plaats van radiatoren of convectoren worden leidingen in de gehele vloer gelegd. De leidingen verwarmen de vloer, waardoor de kamer comfortabel warm wordt.

Hoe werkt een vloerverwarming?

Na instellen van je thermostaat gaat de ketel warm water produceren. Door middel van leidingen gaat het warm water naar de vloerverwarmingsverdeler. Deze circuleert het warme water door de leidingen die in de vloer is gelegd. Afhankelijk van het soort vloerverwarming varieert de verwarmingstijd. Vloerverwarming die in slakke huis patroon is aangelegd wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Warme water wordt gecirculeerd, koude wordt weer opgewarmd. Wanneer de vloer op temperatuur is gekomen zal de kamer warmer worden door middel van straling.

Verschil tussen een vloerverwarming en radiator.

Het grote verschil tussen vloerverwarming en radiatoren is er zeker. De traditionele radiatoren werken op hoge aanvoertemperatuur en verwarmen alleen het gebied in de buurt van de radiator. Hierbij wordt de natuurkundige werking gebruikt, namelijk warme lucht stijgt op waardoor koude lucht automatisch aangezogen wordt. Er is dus luchtverplaatsing aldus stof. Dit is ook geldig voor convectoren. Vloerverwarming verwarmt de gehele vloer waar het allemaal is aangelegd. Ook zorgt vloerverwarming dat u comfortabel kunt wonen. De warme vloer geeft warmte af door middel van straling. De kamertemperatuur wordt zo over de gehele kamer hetzelfde, dit is niet zo met een radiator. Vloerverwarming werkt op lage aanvoertemperatuur, aldus 25-40 graden.

Duurzaamheid met vloerverwarming

Duurzaam wonen met vloerverwarming is mogelijk. Vloerverwarming heeft geen hoge temperatuur nodig om je vloer op te warmen. Dit gebeurt al gauw met 25-40 graden Celsius. De ketel hoeft minder op te warmen waardoor dit al bespaard op uw gasverbruik. Omdat u bewust kiest voor lage temperatuur verwarming kiest u bewust om minder te betalen voor gas. Afhankelijk van het soort vloerverwarming dat gebruikt wordt varieert de besparing. In combinatie met een warmtepomp kunnen de besparingen al gauw op energieneutraal vallen.

Soorten vloerverwarming

Er zijn een aantal soorten vloerverwarming. Afhankelijk van uw woning en ook uw budget kunt u een keuze maken om wat voor soort vloerverwarming je gaat aanschaffen.
Hieronder zie je de verschillende soorten vloerverwarmingen:

Infrezen: In bestaande woningen waar anhydriet of zandcementvloer ligt, kan er gleuven gefreesd worden. Dit kan van 13-17mm. De leidingen worden in de gleuven gelegd en afgesmeerd.
Tacker: Tackerplaten zijn isolatieplaten waar de leidingen met clips aan de isolatie worden gehecht. Hierna wordt de vloer overheen gestort.
Noppenplaat: Dit zijn platen met noppen erop, de leidingen kunnen heel makkelijk erin gelegd worden. Ook verkrijgbaar met isolatie eronder. Na de installatie wordt de vloer overheen gestort.
Netsysteem: Dit is een systeem waarbij de netten op de grond worden gelegd. De leidingen kunnen worden bevestigd met Tyraps, ijzerdraad, touw of slangbinders. Hierbij wordt geadviseerd om isolatie eronder te plaatsen. Hierna wordt ook de vloer overheen gestort.
Droogbouwsysteem: Dit is een systeem waarbij de opbouwhoogte een belangrijk rol speelt. Dit is ideaal voor renovatieprojecten en houtskeletbouw. Vloerverwarmingsbuis wordt rechtstreeks in de isolatie geplaatst. Hierna kan er meteen houten plaat op gelegd worden.
Kunstofrails: Dit systeem wordt in combinatie met dunne rasterfolie gemaakt. Op de folie komen rails te liggen waar de leidingen in geklikt kunnen worden. Hierna wordt de vloer overheen gestort. Dit systeem is overigens ook te gebruiken voor wandverwarming.
Gipsvezelbladen: Dit zijn bladen van gips water en papier. Hierin worden gleuven gefreesd, waarna leidingen in gelegd worden. Afwerken van gipsvezelplaten is eenvoudig dicht te smeren. Dit systeem is vanzelf isolerend. Dit wordt veel gebruikt in renovatieprojecten en houtskeletbouw.

Voor een plan om uw huis te verduurzamen kunt u vrijblijvend een gratis offerte aanvragen!